Warsztaty z produkcji kiszonek warzywnych w Kownatach Żędowych gm. Ciechanów.

Dnia 12 lipca 2023 r. odbyły się pełne entuzjazmu warsztaty prowadzone przez Annę Litwin, czyli ekspertkę ds. kiszenia warzyw. Pani Ania przekazała uczestnikom cenne informacje na temat procesu fermentacji. Członkinie KGW dowiedziały się, jak przygotować warzywa w celu zachowania ich smaku, tekstury i wartości odżywczych przez dłuższy czas. Uczestnicy mieli okazję samodzielnie kisić różnorodne warzywa. Przygotowali mix kiszonych warzyw z kalafiorem, brokułem i marchewką, polskie kimchi, zakwas z buraków i inne pyszne przepisy. Podczas warsztatów omówiliśmy również korzyści zdrowotne kiszenia warzyw. Część warsztatową poprzedziło wprowadzenie w tematykę kiszonek i ich wykorzystania w codziennym życiu którego dokonał Pan Krzysztof Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Dziękujemy Wszystkim, którzy współorganizowali wydarzenie i wzięli udział w warsztatach kiszenia warzyw: Panu Wójtowi Stefanowi Pawłowskiemu i Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Ciechanów. Było to wyjątkowe spotkanie, które nie tylko dostarczyło wiedzy, ale również umożliwiło integrację, podzielenie się pasjami i inspiracjami kulinarnymi. Mamy nadzieję, że zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystają Panie we własnych kuchniach, tworząc pyszne i zdrowe kiszonki dla swoich bliskich.

Serdeczne podziękowania dla Pań z KGW Czerwone Korale za przygotowanie pysznego poczęstunku oraz wsparcie organizacyjne przeprowadzonych warsztatów w pięknej świetlicy wiejskiej w Kownatach Żędowych.
Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach ,,Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych”.

Forum aktywności społecznej
Strefa seniora

Strona w trakcie modernizacji