28 października w Lokalnym Centrum Aktywizacji Społecznej w Czernicach Borowych odbyły się warsztaty „Miód w kuchni – kulinarne inspiracje” zorganizowane we współpracy Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie oraz Lokalnej Grupy Działania „Północne Mazowsze” w ramach programu Mazowieckie Dobre Praktyki Pszczelarskie.
Uczestników warsztatów przywitał Krzysztof Zaniewski z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Warszawie, Pani Maria Sobieraj – Przewodnicząca KGW w Czernicach Borowych oraz Anna Kienik prezes LGD. Wykład poprowadził Marcin Cieślik, pszczelarz, który przybliżył zebranym zwyczaje rodzin pszczelich oraz omówił rodzaje, właściwości i zastosowanie różnych gatunków miodu.
Podczas warsztatów kulinarnych z Michałem Warmusem – Mobilnym Kucharzem wspólnie przygotowano sałatkę z pieczonych buraczków z kozim serem i dressingiem miodowo-musztardowym, skrzydełka z kurczaka w glazurze miodowej z pęczotto jesiennym oraz deser tiramisu z miodem piwoniowym i chrupką migdałową. Warsztaty były okazją do poznania walorów miodu w kuchni oraz wymiany doświadczeń na temat wykorzystania lokalnych produktów w codziennym gotowaniu. Wydarzeniu towarzyszyła ekipa telewizji TVP3 Warszawa, która zarejestrowała przebieg spotkania.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za mile spędzony czas i aktywny udział w zajęciach. Kołu Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych jesteśmy wdzięczni za wsparcie organizacyjne wydarzenia.
Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa mazowieckiego – Mazowsze serce Polski – Kocham Mazowsze














































































