eu100

Leader100

Logo-PM100

prow


Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Strona internetowa Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Północne Mazowsze" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej

w ramach poddziałania 19.4  „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”;

w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


CiechanówGmina Czernice BoroweGmina DzierzgowoGmina Gołymin-OśrodekGmina GruduskGmina KarniewoGmina KrasneGmina Krzynowloga MałaGmina OjrzeńGmina Opinogóra GórnaGmina PrzasnyszMiasto PrzasnyszGmina RegiminGmina SońskGmina StupskGmina SzydłowoGmina Wieczfnia Kościelna 

Szkolenie w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Produkcja Kiszonek”

Szkolenie w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Produkcja Kiszonek”

W dniu 22 września 2022 roku w Gminnej Bibliotece Publicznej w Czernicach Borowych odbyło się szkolenie dla KGW z gmin: Czernice Borowe i Grudusk w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Produkcja Kiszonek”.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Lokalną Grupę Działania „Północne Mazowsze” oraz odpowiednio – Pana Wójta Wojciecha Brzezińskiego (gm. Czernice Borowe) i Pana Wójta Marka Piotrowicza (gm. Grudusk). Osobą reprezentującą Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego był Pan Krzysztof Zaniewski, który wprowadził słuchaczy w tematykę wpływu probiotyków na zdrowie człowieka oraz pozytywnych właściwości kiszonek warzywnych. Następnie Pani Anna Litwin opowiedziała o swoim zamiłowaniu do przetwórstwa warzyw i owoców. Po części teoretycznej, dużą atrakcją były warsztaty praktyczne podczas których uczestnicy przygotowywali kiszonki warzywne, m. in. z rzodkiewki, kalafiora, brokuła, buraka oraz kimchi.

Wszystkim uczestnikom szkolenia bardzo dziękujemy za przybycie.

Fotogaleria