W sobotę 18 maja w Karniewie odbył się Piknik Zielarski zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, LGD „Północne Mazowsze” oraz Gospodarstwo Agroturystyczne „CHATA POD DĘBAMI”. W wydarzeniu, pomimo zmiennej pogody wzięło udział ponad 60 osób. Pan Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego – zadbał o odpowiednie wprowadzenie i rozpoczęcie pikniku. Pani Elżbieta Pyra-Włoczkowska, która opowieściami o ziołach i ich właściwościach zainteresowała wszystkich obecnych. Organizatorzy zapewnili nie tylko wykłady teoretyczne – cennym doświadczeniem dla uczestników okazały się również warsztaty praktyczne, na których można było dotknąć, spróbować oraz przyjrzeć się z bliska omawianym roślinom.
Dodatkową atrakcją pikniku była degustacja potraw (np. twaróg z ziołami, sałaty, zupa ze szparagów) i napojów (kompoty, nalewki lecznicze np. z pokrzywy) powstałych na bazie ziół oraz innych wyrobów tradycyjnych nagrodzonych już w konkursie o Laur Marszałka (np. kiełbasa, kabanosy). Całe wydarzenie odbyło się w miejscu otoczonym piękną zielenią, co podkreślało główny temat spotkania. Piknik był działaniem integracyjnym. Wydarzenie zostało zrealizowane w ramach działania Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne.
Dziękujemy wszystkim za przybycie!
Poniżej zamieszczamy fotorelację!