W poniedziałek 10 czerwca br. w ZSP w Przasnyszu odbyła się konferencja pt. „Mazowieckie, dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny”. Główni organizatorzy wydarzenia to Starostwo Powiatowe w Przasnyszu, Samorząd Województwa Mazowieckiego, Lokalna Grupa Działania Północne Mazowsze, natomiast uczestnikami wydarzenia byli zaproszeni goście: przedstawiciele samorządów, Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu przasnyskiego oraz młodzież szkolna z Zespołu Szkół Powiatowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Przasnyszu. Pan Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego oraz Pan Eugeniusz Mientkiewicz – propagator serów zagrodowych zainteresowali zebranych wykładami teoretycznymi związanymi z identyfikacją produktów lokalnych, możliwością wpisania ich na Listę Produktów Tradycyjnych oraz promocją poprzez produkt lokalny.
W przerwie pomiędzy częściami teoretycznymi, dzięki Kołom Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeniom z gmin Grudusk, Czernice Borowe, Karniewo i Przasnysz, zgromadzeni mieli możliwość degustacji produktów już zarejestrowanych i nie tylko. Poczęstunek zakończył się mini konkursem na najsmaczniejszy produkt. Wszystkie zaprezentowane potrawy były smaczne i przysporzyły kłopot w podjęciu decyzji wszystkim głosującym. Zwyciężczyniami okazały się Panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich w Grudusku za Bugaj Gruduski. Całe spotkanie przebiegło w miłej atmosferze. Szkolenie miało charakter edukacyjny i promocyjny dla naszego regionu. Wydarzenie zostało zrealizowane w ramach działania Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne.
Dziękujemy wszystkim za przybycie!
Poniżej zamieszczamy fotorelację.