Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze”, zapraszają mieszkańców obszaru LGD na warsztaty: MIÓD W KUCHNI – KULINARNE INSPIRACJE w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich, które odbędą się 28 października 2025 r.  w  Lokalnym Centrum Aktywizacji Społecznej, ul. Kościelna 10, 06-415 Czernice Borowe.

Program warsztatów:

  9.45 – 10.00              Rejestracja uczestników;

10.00 – 10.40              Wprowadzenie – Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa   Mazowieckiego w Warszawie;

10.40– 12.00               Prelekcja Miód i produkty pszczele – znaczenie w żywieniu człowieka, poprowadzi pszczelarz Marcin Cieślik, prowadzący pasiekę w gminie Grudusk. W trakcie prelekcji poruszone zostaną tematy: zawartość miodu, rodzaje i charakterystyka miodów, antybiotyczne właściwości miodu, prozdrowotne aspekty innych produktów pszczelich

12.00 – 12.10              Przerwa kawowa;

11.20 – 15:10              WarsztatyKulinarne inspiracje -wykorzystanie miodu w kuchni – Michał Warmus – Mobilny Kucharz.

Uczestnicy warsztatów pod okiem profesjonalnego kucharza, będą przygotowywać potrawy z wykorzystaniem miodu. W trakcie zajęć zostaną przygotowane: Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem, pomidorkami cherry, malinami, kawiorem z octu balsamicznego i dressingiem miodowo musztardowym, kurczak w glazurze miodowej z pęczotto jesiennym, tiramisu z miodem piwoniowym i chrupką migdałową. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych potraw;

15:10 – 15:20              Dyskusja i podsumowanie spotkania.

Zapisy telefoniczne 23 -671 – 12- 02, liczba miejsc ograniczona, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.

Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego

Dofinansowanie PROW 2014-2020
Poddziałanie 19.4

Forum aktywności społecznej
Strefa seniora

Strona w trakcie modernizacji