Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze”, zapraszają mieszkańców obszaru LGD na warsztaty: MIÓD W KUCHNI – KULINARNE INSPIRACJE w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich, które odbędą się 28 października 2025 r. w Lokalnym Centrum Aktywizacji Społecznej, ul. Kościelna 10, 06-415 Czernice Borowe.
Program warsztatów:
9.45 – 10.00 Rejestracja uczestników;
10.00 – 10.40 Wprowadzenie – Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie;
10.40– 12.00 Prelekcja Miód i produkty pszczele – znaczenie w żywieniu człowieka, poprowadzi pszczelarz Marcin Cieślik, prowadzący pasiekę w gminie Grudusk. W trakcie prelekcji poruszone zostaną tematy: zawartość miodu, rodzaje i charakterystyka miodów, antybiotyczne właściwości miodu, prozdrowotne aspekty innych produktów pszczelich
12.00 – 12.10 Przerwa kawowa;
11.20 – 15:10 Warsztaty – Kulinarne inspiracje -wykorzystanie miodu w kuchni – Michał Warmus – Mobilny Kucharz.
Uczestnicy warsztatów pod okiem profesjonalnego kucharza, będą przygotowywać potrawy z wykorzystaniem miodu. W trakcie zajęć zostaną przygotowane: Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem, pomidorkami cherry, malinami, kawiorem z octu balsamicznego i dressingiem miodowo musztardowym, kurczak w glazurze miodowej z pęczotto jesiennym, tiramisu z miodem piwoniowym i chrupką migdałową. Warsztaty zakończą się degustacją przygotowanych potraw;
15:10 – 15:20 Dyskusja i podsumowanie spotkania.
Zapisy telefoniczne 23 -671 – 12- 02, liczba miejsc ograniczona, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.
Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego




























