Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie i Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze” zorganizowały dla mieszkańców obszaru LGD warsztaty: KULINARNE INSPIRACJE w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych, które odbyły się 16 kwietnia 2024 r. w świetlicy Ochotniczej Straży Pożarnej w Węgrze.
Uczestnicy warsztatów pod okiem profesjonalnego kucharza Michała Warmusa przygotowywali nowe potrawy na bazie przepisów, receptur produktów, które uzyskały wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
W trakcie warsztatów było nam niezmiernie miło, gdyż Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Humięcina przybyły na spotkanie z Wiszącą babką, która w tym roku zdobyła Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii słodkości. Jeszcze raz gratulujemy osiągnięcia!
Część praktyczna warsztatów poprzedzona była wykładem Pana Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. W trakcie wykładu został doceniony wkład Pani Marii Sobieraj i Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie w rejestrację produktów pochodzących z gminy Czernice Borowe, a które uzyskały wpis na listę produktów tradycyjnych. Dziękujemy za przybycie Pani Marii i opowiedzenie o doświadczeniach związanych z rejestracja, aż 4 produktów.
Bardzo pozytywny odbiór warsztatów rokuje na kolejne warsztaty z Michałem Warmusem – Mobilnym Kucharzem.
Dziękujemy za pomoc i współpracę Ochotniczej Straży Pożarnej w Węgrze i możliwość skorzystania ze świetlicy.
Fotorelacja: Monika Łukasiak, Anna Kienik