Szkolenie w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Produkcja Kiszonek”

W dniu 22 września 2022 roku w Gminnej Bibliotece Publicznej w Czernicach Borowych odbyło się szkolenie dla KGW z gmin: Czernice Borowe i Grudusk w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych – Produkcja Kiszonek”.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Lokalną Grupę Działania „Północne Mazowsze” oraz odpowiednio – Pana Wójta Wojciecha Brzezińskiego (gm. Czernice Borowe) i Pana Wójta Marka Piotrowicza (gm. Grudusk). Osobą reprezentującą Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego był Pan Krzysztof Zaniewski, który wprowadził słuchaczy w tematykę wpływu probiotyków na zdrowie człowieka oraz pozytywnych właściwości kiszonek warzywnych. Następnie Pani Anna Litwin opowiedziała o swoim zamiłowaniu do przetwórstwa warzyw i owoców. Po części teoretycznej, dużą atrakcją były warsztaty praktyczne podczas których uczestnicy przygotowywali kiszonki warzywne, m. in. z rzodkiewki, kalafiora, brokuła, buraka oraz kimchi.

Wszystkim uczestnikom szkolenia bardzo dziękujemy za przybycie.

Fotogaleria

Forum aktywności społecznej
Strefa seniora

Strona w trakcie modernizacji