Uprzejmie informujemy, iż w dniu 29 marca 2024 r. biuro LGD "Północne Mazowsze" będzie czynne w godzinach 8:00-13:00. Za utrudnienia przepraszamy.
Życzenia
Stowarzyszenie Bendruomenė „Aš esu“ z Wilna z wizytą studyjną w Czernicach Borowych i Przasnyszu – 21-23 marca 2024 r.
Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze” w ubiegłym tygodniu wsparła organizację wizyty studyjnej litewskiego stowarzyszenia Bendruomenė „Aš esu“, które istnieje od 2009 roku i zajmuje się wsparciem dla osób uzależnionych, prowadząc ośrodek w Wilnie. Organizacja jest prowadzona przez Księdza Kęstutisa Dvareckasa. Wizyta miała na celu wymianę doświadczeń i wzajemne poznanie dobrych praktyk w jakże ważnej działalności.W ramach trzy dniowej wizyty...
Warsztaty rękodzielnicze
Chcemy Was poinformować, że w marcu odbyły się ostatnie cztery warsztaty rękodzielnicze w ramach projektu "Kreatywni liderzy w działaniu". To było niezwykłe doświadczenie, które połączyło naszą społeczność w twórczym działaniu.Chcielibyśmy serdecznie podziękować Pani Dorocie Kaczerskiej za jej ogromny wkład i zaangażowanie w przeprowadzenie aż 17 warsztatów na naszym obszarze. Jej pasja i umiejętności nie tylko inspirują nas do twórczego działania, ale także...
GOSPODARKA PASIECZNA OD PODSTAW w ramach MAZOWIECKICH DOBRYCH PRAKTYK PSZCZELARSKICH.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze” i Stowarzyszenie „Pszczeli Folwark” zrealizowali wspólnie zadanie szkoleniowe dla pszczelarzy z obszaru LGD. Szkolenie odbyło się 20 marca 2024 r. w dworze Chojnowie. O znaczeniu i roli pszczół w środowisku, o podstawowych narzędziach pszczelarza, pracach pasiecznych i wielu innych aspektach związanych z pracą w pasiece odpowiadał pszczelarz Pan...
„Jak z sukcesem przygotować wniosek o dotację publiczną” – podsumowanie szkolenia w Przasnyszu
Jak z sukcesem przygotować wniosek o dotację publiczną? – nasza odpowiedź brzmi – WSPÓLNIE! Wczoraj odbyło się szkolenie w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zofii Nałkowskiej w Przasnyszu, na którym spotkali się przedstawiciele organizacji pozarządowych z subregionu ostrołęckiego Mazowieckiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej i LGD Północne Mazowsze. Zajęliśmy się przygotowaniem wniosków do programu “Wspieranie rozwoju gospodyń aktywnych...
Warsztaty piekarskie
Z przyjemnością informujemy, że w ostatnim czasie odbyły się warsztaty piekarskie, które miały miejsce w czterech gminach naszego obszaru: Wieczfnia Kościelna, Dzierzgowo, Ojrzeń i Stupsk. Pod fachowym okiem Krzysztofa Jaworskiego oraz Adama Jaworskiego, uczestnicy mieli okazję zgłębić tajniki wypieku trzech rodzajów chleba: pszennego-żytniego na zakwasie, mnichów benedyktyńskich oraz zwiebacka.Serdecznie dziękujemy wszystkim podmiotom i osobom, które przyczyniły...
Jak z sukcesem przygotować wniosek o dotację publiczną? – szkolenie w Przasnyszu.
Drugie w tym roku wspólne działanie Mazowieckiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej i LGD Północne Mazowsze to szkolenie: Jak z sukcesem przygotować wniosek o dotację publiczną?, które organizujemy dla przedstawicieli organizacji pozarządowych z gmin z obszaru działania LGD z subregionu ostrołęckiego: Miasto Przasnysz, Gmina Przasnysz, Gmina Czernice Borowe, Gmina Krasne, Gmina Krzynowłoga Mała, Gmina Karniewo. Konkretnie zajmiemy się przygotowaniem wniosku do...
Szkolenie: Gospodarka pasieczna od podstaw – 20 marca 2024r., Chojnowo, gmina Czernice Borowe.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze”, Stowarzyszenie „Pszczeli Folwark” zapraszają pszczelarzy, również tych, którzy są na początku swojej „pasiecznej drogi”, na szkolenie: GOSPODARKA PASIECZNA OD PODSTAW w ramach MAZOWIECKICH DOBRYCH PRAKTYK PSZCZELARSKICH. Szkolenie odbędzie się 20 MARCA 2024 r. w dworze Chojnowie (CHOJNOWO 1B, )6-415 Czernice Borowe) w godz. 10.00. - 15.00. PROGRAM:...
Warsztaty piekarnicze
Mamy przyjemność podzielić się z Państwem relacją z niedawno zakończonych warsztatów piekarskich, które odbyły się w pięciu gminach naszego obszaru: Grudusku, Krzynowłodze Małej, Szydłowie, Regiminie oraz Mieście Przasnysz. Pod fachowym okiem Krzysztofa Jaworskiego oraz Adama Jaworskiego, uczestnicy mieli okazję zgłębić tajniki trzech rodzajów chleba: chleba pszennego-żytniego na zakwasie, chleba mnichów benedyktyńskich oraz zwiebacka. Serdecznie dziękujemy...